Samenwerken


Over VNC

Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is een belangrijke partner voor de VNC. Sinds 2009 ontvangen wij van de loterij een jaarlijkse bijdrage van € 500.000,-. Aantrekkelijk is dat de steun meerjarig is en de bijdragen vrij te besteden zijn.

De Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij) schenken jaarlijks circa €500 miljoen aan goede doelen, sport en cultuur. Deze bijdrage is grotendeels meerjarig en vrij besteedbaar. Hierdoor kunnen honderden organisaties en duizenden verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven jaarlijks rekenen op financiële ondersteuning.

Over de Nationale Postcode Loterij – samen maken we het verschil
De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.  

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,6 miljard euro aan mens en natuur geschonken. Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen samen met de Postcode Loterijen in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen de Postcode Lottery Group. De Postcode Lottery Group is met jaarlijks € 854 miljoen euro aan donaties één van de grootste private geldgevers aan goede doelen ter wereld. Goede doelen loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO).

logo VNC

Extra project De Maasheggen

In 2016 heeft de VNC een extra bijdrage van 1,34 miljoen euro ontvangen voor een duurzaam reddingsplan in de Maasheggen; het oudste cultuurlandschap van Nederland. Met deze extra bijdrage kan de VNC stukken land opkopen en daar de heggenstructuur herstellen.

Ook is de VNC de procedure gestart om het Maasheggenlandschap door de UNESCO erkend te krijgen als ‘Unesco Man and Biosphere’ (MAB), waardoor het gebied als internationaal werelderfgoed op de kaart komt. In juli 2018 was de erkenning een feit. De VNC voert het project uit in samenwerking met lokale partijen.


Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de Nationale Postcode Loterij en haar goede doelen, kijk dan op www.postcodeloterij.nl. Zie voor een overzicht van goede doelen die door de Postcode Loterij worden gesteund deze pagina.