Video

Op deze pagina vindt u de video’s van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Klik op een titel om de video te bekijken.

Enthousiast geworden na het zien van de video’s? Lees dan hier wat u kunt doen om te helpen.

Tip: altijd de video’s als eerste zien? Volg de VNC op YouTube en u krijgt direct bericht zodra wij een nieuwe video publiceren!

 • Jaap Dirkmaat Vlog 8 – De wolf in Persingen?

  Er zouden afgelopen week alweer wolven gezien zijn in Nederland. Eén in Twente en één in Persingen, vlak bij het kantoor van VNC en Das&Boom. Wat moeten we met die wolven?

 • Jaap Dirkmaat Vlog 7 – De mythe van de wolf

  De wolf komt in veel sprookjes en mythen voor, maar zijn recente reis door Nederland is op zichzelf al mythisch te noemen.

 • Zorg voor ons landschap

  Introductievideo vertoond tijdens de uitreiking van de Gouden Mispel 2017.

 • Jaap Dirkmaat Vlog 6 – Dartmoor deel 2

  Over nationale parken in Engeland en in Nederland.

 • Jaap Dirkmaat Vlog 5 – Otterholt

  Jaap Dirkmaat legt uit hoe bomen door rivieren worden uitgehold en hoe die holtes vervolgens door otters worden gebruikt.

 • Jaap Dirkmaat Vlog 4 – Brits Parlement bepaalt dat dieren geen emoties of pijn voelen

  Het Britse Parlement heeft in een stemming bepaald dat met het terugtreden uit de EU de wetgeving rondom dierenwelzijn wordt gewijzigd. Dieren zouden immers geen emoties of pijn voelen… Jaap Dirkmaat geeft commentaar.

 • Jaap Dirkmaat Vlog 3 – Korstmossen

  Jaap Dirkmaat legt uit waarom je korstmossen nog wel ziet in Engeland maar niet meer in Nederland.

 • Jaap Dirkmaat Vlog 2 – Nationaal park Dartmoor

  Jaap Dirkmaat in en over Nationaal park Dartmoor (Engeland).

 • Jaap Dirkmaat Vlog 1 – Exoten

  Jaap Dirkmaat over exoten op ons kantoor en wat die betekenen voor de ecologie in Nederland.

 • Beheerploeg

  Een impressie van het werk van de beheerploeg van de VNC in Nijmegen, Beuningen en Berg en Dal. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap maakt het landschap mooier!

 • Knotbrigade VNC aan de slag!

  De VNC is gestart met het project ‘Onderhoud monumentale knotbomen in de Maasheggen door knotbrigade VNC’. Dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting de Lange Brug, de ASN Foundation, de Stichting Elise Mathilde en het Dinamofonds konden we aan de slag.

  Binnen de nieuwe regeling voor agrarisch natuurbeheer is weliswaar subsidie beschikbaar voor het onderhoud van een heg of voor het knotten van een boom, maar als die knotboom IN een heg staat, wordt GEEN vergoeding uitgekeerd… En juist in het Maasheggengebied horen knotbomen, regelmatig verspreid in heggen, bij het authentieke landschapsbeeld.

  Daarom is de VNC op zoek gegaan maar een oplossing voor dit probleem. Eind 2016 hadden we voldoende financiële middelen bij elkaar gevonden om nu te kunnen starten. De knotbrigade van de VNC gaat nu bij boeren langs om gratis de bomen de nodige knotbeurt te geven. Zonder een regelmatige knotbeurt wordt de ‘takkenpruik’ te zwaar en scheurt de boom uit, wat deze vaak niet overleeft.

  Voor dit project heeft de VNC ook een zogenaamde ‘takkenknijper’ kunnen aanschaffen, waarmee we veiliger en efficiënter kunnen werken.

 • Promotie Maasheggenproject

  De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft begin 2016 een prachtige extra bijdrage van 1,34 miljoen ontvangen van de Nationale Postcode Loterij voor een duurzaam reddingsplan in de Maasheggen; het oudste cultuurlandschap van ons land.

  Met deze extra bijdrage kan de VNC stukken land opkopen en daar de heggenstructuur herstellen. Verder begint de VNC de procedure om het Maasheggenlandschap door de UNESCO erkend te krijgen als ‘Unesco Man and Biosphere’ (MAB), waardoor het gebied als internationaal werelderfgoed op de kaart komt. De VNC voert het project uit in samenwerking met lokale partijen.

 • Presentatie Jaap Dirkmaat op Werkbijeenkomst Landschap

  De presentatie ‘Gezichtsverlies’ van VNC-directeur Jaap Dirkmaat tijdens de werkbijeenkomst Landschap, georganiseerd door IPO en LandschappenNL op Landgoed Zonnestraal in Hilversum.

 • De Meuhoek bedreigd

  Een gehucht met de naam Meuhoek, gelegen tussen Zelhem en Varsseveld, nabij Halle, heeft aan weerszijden van de Varsseveldseweg een uitzonderlijk Achterhoeks landschapsrelict. Dit bestaat uit de laatste overblijfselen van een wat vroeger een knotbomenrijk van met name knotelzen was. Help mee dit landschap te redden! Ga naar http://nederlandscultuurlandschap.nl/red-de-meuhoek/

 • Beheer van het dal Palland

  Het dal ‘Palland’ maakt deel uit van het Landschapmuseum. De aanwezige landschapselementen hebben weer hun jaarlijkse knip- en snoeibeurt achter de rug.

 • Maarten van Rossem over het Nederlands cultuurlandschap

  VNC-ambassadeur Maarten van Rossem loopt door de miniatuurtuinen van het Landschapmuseum en vertelt hoe mooi onze cultuurlandschappen zijn, en hoe u kunt helpen om Nederland mooi te houden.

 • Spotje Cultureel Erfgoed

  Wij zijn trots op ons cultureel erfgoed, daarom zorgen we goed voor onze kunst en monumenten. Waarom zorgen we niet goed voor onze monumentale landschappen? Word lid van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en help mee!

 • Spotje Jaap Dirkmaat in miniatuurtuinen

  VNC-directeur Jaap Dirkmaat legt in de miniatuurtuinen van het Landschapmuseum uit waarom u lid moet worden van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

 • Spotje polygoonjournaal over miniatuurtuinen

  Een reclamespotje in de stijl van de oude polygoonjournaals over de miniatuurtuinen van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

 • Promotie VNC door de Nationale Postcode Loterij

  Vereniging Nederlands Cultuurlandschap is sinds 2008 vast beneficiënt van de Nationale Postcodeloterij, bekijk hier het korte promotiefilmpje over de doelen en werkzaamheden van de vereniging.