Belangrijke rol voor boeren


Boeren spelen als beheerders van het agrarische landschap in Nederland in het Deltaplan een centrale rol.

Maar liefst 69% van Nederland is nog agrarisch gebied. Wie anders kan daar voor zorgen dan de boeren zelf?
Maar het wordt ze niet makkelijk gemaakt om naast voedsel ook landschap te produceren. Als de agrarische bevolking een eerlijke prijs krijgt en met respect wordt behandeld, en zo in staat wordt gesteld naast voedselproductie ook landschap te maken, blijft de landbouw in Nederland bestaan.
Natuurlijk kost landschapsonderhoud geld, maar dat geldt ook voor het onderhoud van kerken, molens, kastelen en andere onderdelen van ons nationale cultuurlandschap.
Het Nederlandse landschap kan net zo monumentaal of oud zijn of worden, als we er goed voor zorgen. Daarnaast moeten we niet vergeten dat onze footprint in de wereld nu al enorm is. Met 16 miljoen Nederlanders hebben we maar liefst een gebied zo groot als Frankrijk in gebruik.
Oftewel: we gebruiken heel veel grond die niet van ons is, vooral in derde wereldlanden. En dat gaat ten koste van de bevolking en de natuur daar. Die footprint wordt alleen maar groter. En dat terwijl Nederland zelf een jong land is, vruchtbaar én in een gunstige klimaatzone; zeer geschikt voor landbouw dus.