Aan het werk voor de hazelmuis

Onlangs heeft de VNC onderhoudswerkzaamheden verricht aan graften van Natuurmonumenten in de beemden van het Noordal. Natuurmonumenten is met de VNC de samenwerking aangegaan vanwege de kennis van de VNC over het cultuurhistorische landschap.
Graften zijn een belangrijk onderdeel van het Zuid-Limburgse cultuurlandschap en dienen in een cyclus van 10-15 jaar onderhouden te worden. De snoeiwerkzaamheden aan de graften in Noorbeek duurden zo’n 2 weken, waarna het hout en de takken nog zijn afgevoerd.

Groene linten
Een graft is een al dan niet met bomen en struiken begroeid talud, ook wel steilrand genoemd. Op deze graften op de hellingen in het Noordal staan oude essen, hazelaar, kers (kriek), meidoorn en sleedoorn. Tijdens de werkzaamheden worden de bomen op de graften afgezet, gesnoeid tot op de stobbe zodat ze daarna weer uitgroeien. Indien dit onderhoud niet gebeurt, scheurt zo’n stobbe uit en sterft de boom af. Graften zijn groene linten in het landschap. Deze landschapselementen zijn voor vele dieren heel belangrijk. Ze zijn een belangrijke verbindende factor voor de bijvoorbeeld de sterk bedreigde hazelmuis. Dit diertje kan zich hierlangs verplaatsen en vindt er zijn voedsel en beschutting. De vroedmeesterpad kan in de stronken onder de oude stobbes overwinteren. Vleermuizen vliegen langs de graften en eten daar insecten. Vlinders gebruiken het om van A naar B te vliegen en de grauwe klauwier gebruikt de graft als uitkijkpunt en als broedplek.

Bloei in de lente
Vanaf maart bloeit de kers (kriek), de sleedoorn en daarna de hoogstam appelbomen. De ideale tijd om een wandeling te maken in het Noordal!

DSC_3102 (foto Natuurmonumenten)

Leave a Reply

*

captcha *