Winnaars Gouden Mispel 2014 bekend

Donderdag 11 december reikte de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) op Landgoed Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek drie Gouden Mispels uit aan personen die dit jaar een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap.
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap kent de Gouden Mispel 2014 toe aan:
• Gebiedscoöperatie O-gen, provincie Utrecht en stichting Grebbelinie; voor het in ere herstellen van de legendarische Grebbelinie. Bijzondere waardering hebben wij voor de reconstructie van het Fort aan de Buursteeg, een ambitieus project met een bewonderenswaardig resultaat.
• de heer Georg Müller; voor het uiterst nauwkeurig in kaart brengen en vastleggen van een gezichtsbepalende pan-Europese cultuuruiting: de afbakening van landerijen.
• de heer Roel Winters; voor de ontwikkeling en aanleg met veel liefde en zorg van een natuur- en cultuurrijk landgoed dat reeds velen tot inspiratie is geweest.

De onderscheiding De Gouden Mispel is in 2006 door VNC in het leven geroepen en wordt vervaardigd door kunstenaar Frans van Hintum. De mispel is als symbool gekozen omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond (cultuur)landschap. Eerdere winnaars zijn onder meer oud minister Cees Veerman en SER voorzitter Alexander Rinnooy Kan.

DSC_8763

Leave a Reply

*

captcha *